Ponykamp 2020! Eén en al plezier!

vriendinnen fotoshoot

Iedereen die van pony’s en paarden houd vind het heerlijk om zoveel mogelijk tijd met zijn of haar beste ponyvriendje door te brengen. Dat kan op verschillende manieren en één daarvan is op ponykamp gaan! Benieuwd waarom ik ponykamp zo leuk vind? Lees dan snel mijn top 5 redenen:

1. Plezier maken met je pony!

Allereerst is een week ponykamp natuurlijk een week lang plezier maken! Lekker op pad met je eigen pony, lease pony of een pony van de manege, niets is leuker dan dat! Urenlang rijden, poetsen, plezier maken en vooral de activiteiten naast het rijden maken de dagen compleet. Naast plezier maken wordt de band met je pony of paard ook een stuk sterker. Dit heeft een aantal redenen; ten eerste zijn jullie tijdens ponykamp op elkaar aangewezen. En dat is positief! De hele week ben je met je eigen pony in de weer en moet je alles zelf doen. Er is natuurlijk wel hulp en begeleiding, maar in de basis is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk zelf doet. Daarnaast doe je misschien wel dingen die je in de eerste instantie een beetje spannend vind. Misschien ga je wel voor het eerst over een crosshindernis springen, of voor het eerst (hard) galopperen op buitenrit. Hoe mooi is het dan, dat je dit spannende onderdeel tóch doet en uiteindelijk  je angst overwint? Het samen leren en ontwikkelen schept een enorme band en ponykamp dé plek waar je dit kunt doen.

2. Een weekje van huis

Het is vakantie, je hebt geen school of bijbaantje om over na te denken en je ouders zijn er niet om je te vertellen hoe laat je naar bed moet. Ideaal toch?! 😉 Tijdens het ponykamp in de meivakantie, maar ook tijdens het ponykamp in de zomervakantie blijf je op Samantha’s Trainingskamp overnachten. Er worden in bepaalde vakanties ook dagkampen georganiseerd (dit noemen we trainingsdagen), als overnachten je nog niet zo leuk lijkt. Maar kom je in de meivakantie of in de zomervakantie dan blijft iedereen in een grote gezellige legertent overnachten. Hier hebben we stapelbedden en een chillhoek, zodat je lekker kunt slapen of even een spelletje kunt doen. Tijdens de kampen is het gebruik van telefoons gewoon toegestaan. In tegenstelling tot andere kampen, waar soms de telefoons ingeleverd moeten worden, doen wij dat niet! Het gebruik van je telefoon en eventuele schade is wel op eigen verantwoordelijkheid.

3. Nieuwe dingen leren samen met je pony

Tijdens de dressuur-, spring- en cross lessen zul je veel nieuwe dingen gaan doen. Soms zul je zelfs wel angsten gaan overwinnen! Het leuke van het trainingskamp is dat we iedere deelnemer echt iets nieuws willen leren. We zorgen er daarom voor dat de lessen altijd uitdagend genoeg zijn, met veel vernieuwende elementen. Heb je zelf iets dat je heel graag zou willen leren, of een bepaalde oefening die je steeds maar niet lukt? Geef het dan aan en dan gaan we daarmee aan de slag!

springen over banden

4. Nieuwe vrienden en vriendinnen ontmoeten

Een weekje ponykamp beekend ook veel nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vriendinnen maken. Iedereen die naar het kamp komt heeft namelijk ook dezelfde passie voor paarden. En dat schept een band! Ook al kom je alleen naar het kamp, je zult snel vrienden maken met de andere meiden (en enkele jongen) die op het kamp zijn. En wie weet, ontstaan er wel vriendschappen voor het leven!

vriendinnen fotoshoot

5. Te gekke activiteiten doen die je nog nooit hebt gedaan!

Naast de lessen worden er iedere dag ook leuke activiteiten naast de pony georganiseerd. Denk aan spelletjes in het bos of de heide, de speurtocht, het australisch dierenspel en ruiterfitheid. Vaste prik op woensdagavond is het kampvuur. Hier gaan we met brooddeeg en een lange stok brood roosteren, en natuurlijk marshmallows eten! Afhankelijk van de leeftijd van de groep hebben we ook een bonte avond, een estafetterace en misschien ook wel een crazy-88 dropping 😉

Kampvuur

Dit was mijn top 5 in de notendop. Heb je mij top 10 ook al gelezen? Ben je enthousiast geworden over het kamp en lijkt het je leuk om ook een keer op ponykamp te komen? Dan kun je inschrijven via onderstaande knop. 

Checklist ponykamp: dit zijn de dingen die je écht niet mag vergeten!

Je hebt je al tijden terug ingeschreven voor je favoriete ponykamp en nu is het bijna zover, maar wat zijn de musthaves die je absoluut niet mag vergeten mee te nemen naar je ponykamp? Hier lees je het!

 

Musthaves voor de ruiter 

 • Dagelijkse rijkleding  
 • Dagelijkse (vrijetijds)kleding. Houd rekening met verschillende weersomstandigheden 
 • Sportkleding voor ruiterfitheid
 • Chaps/Jophurs of laarzen 
 • Eventueel regenlaarzen / waterdichte schoenen 
 • Cap 
 • Bodyprotector (verplicht voor de crosslessen) Heb je geen bodyprotector? Laat het Samantha dan weten, op het trainingskamp zijn vaak nog wel een aantal reserve bodyprotectors.
 • Jas (liefst waterdicht en voldoende warm) 
 • Toiletspullen  
 • Handdoeken voor het douchen 
 • Beddengoed  
  • Matras/luchtbed (1-persoons)
  • Kussen 
  • Kussensloop 
  • Laken  
  • Dekbed of slaapzak 
 • Wedstrijdoutfit voor de laatste dag

Musthaves voor de pony’s

 • Paspoort  
 • (Spring/dressuur) zadel & singel 
 • Hoofdstel(len)
 • Zadeldekje(s)  
 • Afsluitbare poetskoffer met poetsspullen  
 • Peesbeschermers of crossbeschermers
 • Als paard/pony ijzers heeft is het raadzaam om proppen (kalkoenen/stiften) mee te nemen
 • Zweetdeken 
 • Waterafstotende deken  
 • Vliegendeken
 • Vliegenkap/masker
 • Anti-vliegenspray
 • Wedstrijdoutfit voor je pony

Heb je je nog niet opgegeven voor het trainingskamp? Dan kun je dat hier doen:

De állerleukste activiteiten tijdens het ponykamp

Team "onesie" tijdens de estafette activiteit op ponykamp

Tijdens het ponykamp doe je naast het rijden ook nog heel veel leuke andere activiteiten met en zonder pony. Benieuwd wat wij allemaal organiseren? Hier lees je een aantal van mijn favoriete activiteiten!

1. Pimp My Pony

Een super leuke activiteit waar we de afgelopen jaren de meest creatieve creaties voorbij hebben zien komen. De pony’s worden versierd met allerlei verschillende materialen zoals, glitters, (water)verf, slingers, stoepkrijt, kerstversiering (ja écht), capes, etc. Ook de deelnemers zelf trekken de mooiste outfits aan! Wordt jij komend jaar de Pimp My Pony kampioen?

Pimp my pony activiteit tijdens ponykamp 

2. De bonte avond

You love it or you hate it, maar bij ons is het in ieder geval altijd super gezellig! Of je nu iets met je pony wil laten zien tijdens de bonte avond, zoals vrijheidsdressuur, een vette dansshow wil neerzetten of gewoon iets grappigs wil doen, alles is mogelijk.

3. Australisch dierenspel

Het wat? Australisch dierenspel! Een hilarisch spel waarbij je in tweetallen zo snel mogelijk bepaalde dieren moet uitbeelden. Dit staat garant voor veel plezier, gelach en niet onbelangrijk; teambuilding!

Autralisch dierenspel - activiteiten ponykamp

4. Spelletjes in het bos

Zolang het weer het toelaat zijn we bijna iedere avond wel op de heide of in het bos te vinden. We doen hier spelletjes zoals levend stratego, 10 tellen in de rimboe, crazy88 en nog veel meer! Voor de echte diehards is er zelfs een dropping 😉

5. Estafette met de pony

Altijd een super leuk onderdeel, de estafette op de pony. De groep word in tweeën gesplitst en ieder team heeft 1 (brave) pony. Door de spelleiding is er een parcours uitgezet wat vaak een slalom, sprongetje en korte bocht bevat. Het team dat met de hele groep het snelst over de finish weet te komen is de winnaar van de estafette!

Team "onesie" tijdens de estafette activiteit op ponykamp

6. Kampvuur!

Éen avond in de week stoken we het vuurtje even lekker op en maken we een gezellig kampvuur. Hier roosteren we marshmallows en bakken we (frikandel) broodjes. Super leuk & lekker!

Kampvuur

7. Speurtocht te pony

Oké, dit is inderdaad wel rijdend, maar net even wat anders dan het “gewone” rijden. De speurtocht te pony is namelijk een hele leuk speurtocht door het bos waarbij je in teamverband allerlei vragen en opdrachten moet volbrengen. De opdrachten kunnen van alles zijn, zoals het zoeken van materialen onderweg, het meenemen van een rauw (!) ei, truckjes op de pony en nog veel meer. Het team dat dit het beste doet wint een leuke, maar vooral lekkere, prijs!

8. Meekijken met de professionals

Niets is zo belangrijk als de gezondheid van je pony. Ook hier besteden we tijdens het ponykamp aandacht aan! Tijdens het ponykamp komen er namelijk diverse professionals langs om hun kennis te delen. Dit kan bijvoorbeeld de hoefsmid, dierenarts of tandarts zijn. Super interessant en vooral heel leerzaam.

Meekijken met de dierenarts op ponykamp

9. Theorielessen 2.0

En dan niet op zo’n saaie manier! Want hoe leuk is het om met je eigen pony als voorbeeld veel meer over pony’s of paarden te leren? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aftekeningen, kleur, maar er wordt ook aandacht gegeven aan veel voorkomende aandoeningen zoals mok en koliek.10. Zwemmen!

Wat is er na het rijden lekkerder dan een verfrissende sprong in het zwembad? Voor de koukleumen onder ons: geen paniek, het zwembad heeft een aangename temperatuur van zo’n 28 graden 🙂

Ben je enthousiast geworden over deze activiteiten? Dan zien we jou graag terug op het ponykamp!